Težave in bolečine hrbtenice


V članku je na kratko celostno zajeta problematika težav in bolečin hrbtenice. Zajema simptomatiko težav s hrbtenico, razloge za težave, dejavnike tveganja in na kratko tudi reševanje takšnih težav. Prihajajoči članki pa bodo podrobneje pojasnjevali težave in bolečine vratne hrbtenice in težave in bolečine ledvene hrbtenice. Sledijo pa tudi članki z naslovi kinezioterapija in manualna terapija oz. terapevtska masaža, opis in učinki le-teh.
Težave s hrbtenico so ena najbolj razširjenih oblik težav zdravja sodobnega človeka. Vsaj enkrat v življenju se več kot 70% ljudi sreča z bolečino v ledvenem delu hrbtenice. Vsekakor se pa vsak izmed nas, vsaj enkrat v življenju sreča s problemom, ki je nekako povezan s hrbtenica. Zanimiv je tudi podatek, da bolečina v ledvenem delu hrbtenice predstavlja enega izmed glavnih razlogov za koriščenje bolniške pri delu in zagotovo eno izmed najdražjih bolezni sodobnega človeka.

Terapevtsko masažo oz. manualno terapijo izvajamo tudi pri nas (več info na Manualna terapija oz. terapevtska masaža). Prav tako izvajamo pri nas kinezioterapijo in sicer individualno s trenerjem (več info na osebno trenerstvo) ali pa v majhni skupinici po 4 pod nadzorom trenerja (več info na skupinska Bodyvadba)

Poleg bolečine v ledvenem delu hrbtenice se lahko težave hrbtenice kažejo tudi kot:

  • bolečina in napetost vratnega dela hrbtenice,
  • bolečina in napetost prsnega dela hrbtenice,
  • mravljinčenje rok in nog oz. njihovih delov,
  • vrtoglavica,
  • omotica,
  • težave ravnotežja,
  • glavoboli,
  • šumenje v ušesih.

Pri težavah s hrbtenico sicer ločimo akutne ali kronične bolečine. Akutna bolečina hrbtenice se pojavi nenadoma in praviloma izzveni lahko sama brez pomoči terapevtov. Kronična bolečina hrbtenice pa je tista, ki se v daljšem obdobju večkrat ponavlja, posamezna obdobja poslabšanja pa trajajo tudi po več mesecev. Večkrat ponavljajoče akutne bolečine navadno privedejo do kroničnih bolečin in težav.

Težave in bolečine hrbtenice povzročajo lahko različni vzroki in sicer: prirojene spremembe, razvojne spremembe (skolioza…), vnetja (revmatoidni artritis…), tumorji in druge bolezni ter poškodbe (zlomi…). Zagotovo najbolj razširjen vzrok težav sodobnega človeka, pa so degenerativne spremembe. Med degenerativnimi spremembami so pogostejše spondiloza (obraba vretenca), degeneracija in hernija diskusa, stenoza (zožanje) hrbtenjačnega kanala, mišične zakrčenine ter artroze.

Pri reševanju težav hrbtenice, še posebej pa pri preventivi, je pomembno poznati dejavnike tveganja in jih tudi poskušati maksimalno omejiti. Te dejavnike predstavljajo prevelika telesna teža, psihosocialni dejavniki (čustvena napetost, stres…), sedeč in neaktiven način življenja, rizični dejavniki na delovnem mestu, slaba telesna drža, kajenje pa tudi nepravilna prehrana.

Hrbtenica: reševanje težav in bolečin
V primeru ko že pride do resnejših težav ali ponavljajočih se težav s hrbtenico, je zagotovo na prvem mestu pregled pri splošnem zdravniku, saj je le on kompetenten, da odloči o tem kakšno je nadaljnje zdravljenje. Torej odloči o morebitnih nadaljnjih preiskavah, pregledu pri specialistu ali pa določi obliko terapije. V primeru, da se najprej odločite za obisk kakršnegakoli terapevta (manualna terapija oz. terapevtska masaža, kinezioterapija…), naj bo ta ustrezno izobražen, saj je pomembno, da je sposoben prepoznati resnost težav in vas po potrebi napotiti k zdravniku.
Na žalost se hujše težave povezane s hrbtenica rešuje s kirurškim posegom (operativno), o čemer lahko odloča izključno nevrokirurg ali ortoped. V precejšnem številu primerov pa zadošča že konzervativno zdravljenje, katerega del je ustrezna manualna terapija oz. terapevtska masaža, primerna kinezioterapija in odprava napačnega, prisilnega ali pretiranega obremenjevanja v vsakodnevnem življenju. Za optimalne učinke je potrebna pravilna kombinacija načinov konzervativnega zdravljenja in zmanjšanje drugih dejavnikov tveganja opisanih v zgornjem poglavju. Ustrezna kombinacija le-teh, pa pride v poštev, tudi po operativnih posegih kot rehabilitacija in postrehabilitacija. Hrbtenica pa vam bo najbolj hvaležna, če boste poskrbeli za preventivo pred kakršnimkoli pojavljanjem težav. Tudi tu pride v poštev ustrezna manualna terapija, kinezioterapija in zmanjševanje dejavnikov tveganja naštetih v prejšnjem poglavju. Zagotovo vas bo takšen način življenja »prikrajšal« nepotrebnih bolečin ter dolgoročno finančno manj prizadel (bolniška, večje število samoplačniških terapij, če so težave že prisotne). Poleg navedenih načinov konzervativnega zdravljenja imamo na voljo tudi medikamentozno zdravljenje in fizikalno terapijo. Slednja zajema hidroterapijo, termoterapijo, krioterapijo in elektroterapijo.

Sorodni članki:
Glavobol
Terapevtska masaža
Kinezioterapija