Manualna terapija


manualona terapija

Opis manualne terapije

Manualna terapija predstavlja celovit pristop reševanja težav in bolečin gibalnega aparata. Telo ves čas išče rešitve v drži z namenom, da bi odpravil težavne predele. Na neki stopnji se začnejo pojavljati težave na določenem delu telesa, ki se lahko kažejo kot bolečine, slaba gibljivost, mravljinčenje… Manualna terapija išče težavne dele v telesu in jih odpravlja ter tako rešuje sam vzrok za nastale težave, ki največkrat ni v bolečem predelu, ampak lahko povsem drugje (npr. bolečina v vratu je lahko le posledica predhodnih težav v “križu”).

Manualna terapija učinkovito in celovito odpravlja sledeče konkretne težave:

 • glavoboli,
 • mišične bolečine (napetosti, zakrčenine) v križu, vratu,…
 • bolečine zaradi slabe telesne drže,
 • bolečine in omejeno gibljivost sklepov (kolena, kolka, ramen…),
 • nevrološke težave, mravljinčenja (npr. išias),
 • skolioza,
 • diskopatije, herniacije
 • degenerativne spremembe (obrabe sklepov, vretenc),
 • stanja po poškodbah…

Prijavi se!

Cenik
Naše reference

Kako poteka manualna terapija

Pri prvem obisku terapevt s pacientom poleg terapije v začetku opravi še:

 • anamnezo,
 • telesni pregled za določene težave in bolečine.

Na podlagi ugotovitev terapevt oblikuje terapijo, ki jo sestavlja:

 • manualna terapija,
 • korekcijske vaje.

Anamneza

manualna terapija
Pri prvem obisku se opravi na začetku kratek razgovor oziroma anamneza s pacientom. Terapevt s ciljnimi vprašanji vodi pogovor z namenom, da čim bolj natančno ugotovi kaj bi lahko bil vzrok težav zaradi katerih prihaja pacient na manualno terapijo.

Telesni pregled

Na podlagi opravljene anamneze izvede terapevt telesni pregled, ki zajema različne teste in ocenjevanje telesne drže.

Testiranje
testiranje
Terapevt izvede različne teste (mišične, nevrološke, ortopedske, palpalcijo tkiv), ki mu omogočajo, da potrdi ali ovrže možne vzroke za težave pacienta. Tako terapevt lahko ugotovi ali gre za bolečine mišične narave, nevrološke narave, visceralne narave itd. Ugotovi tudi katere mišice povzročajo težave, oziroma kateri živci ali notranji organi.

Ocenjevanje drže
opazovanje telesne drže dinamično
Po opravljenem testiranju sledi ocena telesne drže. Pacient stoji sproščeno, terapevt pa z opazovanjem išče vse pomanjkljivosti v telesni drži. Ugotavlja se položaj stopal, kolen, hrbtenice, rok in glave. Terapevt išče možne stranske krivulje, izravnane krivulje hrbtenice, torej vse kar bi lahko vplivalo na težavo pacienta. Ocenjuje se tudi vse gibe (fleksija, ekstenzija, lateralna fleksija, rotacija) prizadetih delov telesa.

Manualna terapija

manualna terapija
Na podlagi dobljenih rezultatov pregleda sledi manualna terapija, s katero se odpravi ugotovljene disfunkcije telesa, ki so vzrok za težavo zaradi katere je pacient prišel. Takšna terapija je zelo učinkovita, saj upošteva vse možne vzroke za bolečine in odpravlja sam vzrok težave. Manualna terapija uporablja specifične terapevtske tehnike (miofascialne, refleksoconske, artikulacijske tehnike, kineziotaping…). Izbira tehnik poteka glede na težave in glede na vzrok za težave. Za trajnejše rezultate mora biti manualna terapija praviloma narejena v več tretmajih.

Korekcijske vaje

korekcisjke vaje
Manualna terapija je še bolj učinkovita, če se v terapijo vključi tudi izbrane korekcijske vaje (kinezioterapija oziroma zdravjenje z gibanjem). Manualna terapija ustvari odlične pogoje v telesu, da so korekcijske vaje lahko učinkovite in dajo trajnejše in bolj stabilne rezultate. Velikokrat so določene težave povezane tudi s šibkostjo mišičja, kar pa se brez ustreznih vaj ne da rešiti. Osnovne vaje vam terapevt predstavi tekom terapije, sicer pa se lahko odločite za individualno vadbo s trenerjem (več info na osebno trenerstvo).

Več o že pripravljenih paketih individualne vadbe s trenerjem v kombinaciji z manualno terapijo na: Paket terapevtski pristop