Manualna terapija


manualona terapija

Opis manualne terapije

Manualna terapija predstavlja celovit pristop reševanja težav in bolečin gibalnega aparata. Telo ves čas išče kompenzacije v drži in položajih telesa z namenom, da bi odpravil disfunkcionalne predele. Nekaj časa telo to samo odlično odpravlja, vendar na neki stopnji to kompenziranje ni več dovolj. Pojavljati se začnejo težave na določenem delu telesa, ki se lahko kažejo kot bolečine, slaba gibljivost, mravljinčenje… Manualna terapija išče disfunkcionalne dele v telesu in jih odpravlja ter tako rešuje sam vzrok za nastale težave, ki največkrat ni v bolečem predelu, ampak lahko povsem drugje (npr. bolečina v vratu je lahko le posledica predhodnjih težav v “križu”).

Manualna terapija učinkovito rešuje:

 • mišične bolečine, napetosti, zakrčenine, občutljive točke,
 • nevrološke težave, mravljinčenja in druge parastezije
 • kostno-sklepne bolečine, omejeno gibljivost, degenerativne težave (obraba sklepov, obraba vretenc, obraba diskusov).

Manualna terapija ne uporablja tehnik klasične masaže. Takšna terapija uporablja specifične terapevtske tehnike (miofascialne, refleksoconske, artikulacijske tehnike, mišično energetske, kineziotaping…). Izbira tehnik poteka glede na težave in vzrok za težave. Značilno za manualno terapijo je torej, da se posvetimo delu telesa, kjer se pojavljajo bolečine. Posvetimo pa se tudi drugim disfunkcionalnim delom, ki so pravzaprav vzrok za bolečine. Za trajnejše rezultate mora biti manualna terapija praviloma narejena v več tretmajih, ki si sledijo v določenem časovnem zaporedju. Glavni namen tretmaja, ki traja 30 ali 50min je zagotovo odprava ali lajšanje težav gibalnega aparata.

Manualna terapija učinkovito in celovito odpravlja sledeče konkretne težave:

 • glavoboli,
 • mišične bolečine v križu, vratu,
 • bolečine zaradi slabe telesne drže,
 • bolečine kolena, kolka, ramen…,
 • išias,
 • skolioza,
 • diskopatije, herniacije
 • degenerativne spremembe,
 • stanja po poškodbah…

Prijavi se!

Kako poteka manualna terapija

Pri prvem obisku terapevt s pacientom poleg terapije v začetku opravi še:

 • anamnezo,
 • telesni pregled za določene težave in bolečine.

Na podlagi ugotovitev terapevt oblikuje terapijo, ki jo sestavlja:

 • manualna terapija,
 • korekcijske vaje.

Anamneza

manualna terapija
Pri prvem obisku se opravi na začetku kratek razgovor oziroma anamneza s pacientom. Terapevt s ciljnimi vprašanji vodi pogovor z namenom, da čim bolj nanatčno ugotovi kaj bi lahko bil vzrok težav zaradi katerih prihaja pacient na manualno terapijo.

Telesni pregled

Na podlagi opravljene anamneze izvede terapevt telesni pegled, ki zajema različne teste, ocenjevanje telesne drže statično in dinamično.

Testiranje
testiranje
Terapevt izvede različne teste (mišične, nevrološke, ortopedske, palpalcijo tkiv), ki mu omogočajo, da potrdi ali ovrže možne vzroke za težave pacienta. Tako terapevt lahko ugotovi ali gre za bolečine mišične narave, nevrološke narave, visceralne narave itd. Ugotovi tudi katere mišice povzročajo težave, oziroma kateri živci ali notranji organi.

Ocenjevanje drže statično
opazovanje telesne drže statično
Po opravljenem testiranju sledi ocena telesne drže statično. Pacient stoji sproščeno, terapvet pa z opazivanjem išče vse pomanjkljivosti v telesni drži. Ugotavlja se položaj stopal, kolen, hrbtenice, rok in glave. Terapevt išče možne stranske krivulje, izravnane krivulje hrbtenice, torej vse kar bi lahko vplivalo na težavo pacienta.

Ocenjevanje drže dinamično
opazovanje telesne drže dinamično
Po statičnem opazovanju telesne drže, sledi še ocenjevanje drže med gibanjem. Ocenjuje se vse gibe (fleksija, ekstenzija, lateralna fleksija, rotacija) prizadetih delov telesa. Ob tem terapevt palpira tkivo in ugotavlja nepravilnosti v položajih vretenc, sklepov, mišičja…

Manualna terapija

manualna terapija
Na podlagi dobljenih rezultatov pregleda sledi manualna terapija, s katero se odpravi ugotovljene disfunkcije telesa, ki so vzrok za težavo zaradi katere je pacient prišel. Takšna terapija je zelo učinkovita, saj upošteva vse možne vzroke za bolečine in težave pacienta in odpravlja sam vzrok težave. Pri prvem obisku in opravljeni prvi terapiji terapevt predlaga kdaj bi se tretma ponovil.

Korekcijske vaje

korekcisjke vaje
Manualna terapija je še bolj učinkovita, če se v terapijo vključi tudi izbrane korekcijske vaje (kinezioterapija oziroma zdravjenje z gibanjem). Manualna terapija ustvari odlične pogoje v telesu, da so korekcijske vaje lahko učinkovite in dajo trajnejše in bolj stabilne rezultate. Velikokrat so določene težave povezane tudi s šibkostjo mišičja, kar pa se brez ustreznih vaj ne da rešiti. Osnovne vaje vam terapevt predstavi tekom terapije, sicer pa se lahko odločite za individualno vadbo s trenerjem (več info na osebno trenerstvo).

Več o že pripravljenih paketih individualne vadbe s trenerjem v kombinaciji z manualno terapijo na: Paket terapevtski pristop

Cenik
Naše reference