Kinezioterapija


Pri večini težav gibalnega aparata (mišično-vezivni, kostni in živčni sistem) je kinezioterapija nujni segment celostne terapije. Ponavadi je za dosego rezultatov najboljša kombinacija terapevtske masaže in kinezioterapije. Kinezioterapija sicer pomeni terapijo s korekcijskimi gimnastičnimi vajami, pri čemer se uporablja lastno telo ali različne rekvizite (elastike, različne žoge, ravnotežne plošče…). Se pravi z gibanjem in vajami do boljšega počutja, odprave bolečin in boljšega zdravja! Prednost vaj je v tem, da jih lahko prav vsak izvaja tudi doma, vendar mora najprej vaje popolnoma osvojiti pod strokovnim vodstvom. Najboljše pa je seveda, da se kinezioterapijo izvaja vedno pod strokovnim vodstvom. Kdo v Sloveniji pa so ustrezno izobraženi strokovnjaki za kinezioterapijo? Zagotovo so to fizioterapevti in vaditelji oz. trenerji določenih smeri s Fakultete za šport.

Kinezioterapijo izvajamo tudi pri nas individualno s trenerjem (več info na osebno trenerstvo) ali pa v majhni skupinici po 4 pod nadzorom trenerja (več info na skupinska Bodyvadba). Pri nas izvajamo tudi terapevtsko masažo (več info na Manualna terapija oz. terapevtska masaža).

Kinezioterapija se uporablja:

  • v rehabilitaciji po operativnih posegih,
  • za korekcijo skrajšanih mišičnih skupin,
  • za povečanje moči šibkih mišičnih skupin,
  • za odpravo mišičnih in drugih asimetrij telesa,
  • za lajšanje kroničnih bolečin gibalnega aparata,
  • za lajšanje težav degenerativnih sprememb hrbtenice in sklepov.

Kinezioterapija verjetno najpogosteje pride v poštev pri reševanju težav hrbtenice tako, da bom kot primer na kratko opisal koristnost kinezioterapije pri reševanju tovrstnih težavah.

Velika večina težav hrbtenice izhaja iz slabe telesne drže (povečana lordoza, okrogel hrbet, ploski hrbet), ki negativno vpliva na mišično stanje telesa. Povzroča asimetrije v moči mišičja, povzroča šibkost določenih mišic in vpliva na skrajšanje nekaterih mišic. V začetku so težave zgolj mišične, ki se kažejo v mišičnih zakrčeninah, napetosti, bolečinah. To pa lahko z leti zaradi nepravilnega obremenjevanja hrbtenice pripelje do degenerativnih sprememb vretenc in diskov. Težave z mišičjem hrbtenice lahko pripeljejo tudi do težav kot so mravljinčenja, glavoboli, motnje ravnotežja, vrtoglavice in šumenja v ušesih. Dobra lastnost mišičnih problemov je v tem, da se jih s kinezioterapijo in manualno terapijo lahko zelo dobro reši, medtem ko se degenerativnih sprememb vretenc in diskov konzervativno ne da več pozdraviti, temveč le lajšati. Cilj kinezioterapije je torej, da poskušamo skrajšane mišice raztegniti z razteznimi vajami, šibke pa okrepiti s krepilnimi vajami. S tem pa posledično tudi odpravimo mišično asimetrijo. Mišični problem poskušamo rešiti z lokalnimi vajami, pa tudi z vajami, ki posredno vplivajo na problem. Npr. tenzijski glavobol: zadevo rešujemo direktno z vajami za vrat in ramenski obroč, hkrati pa poskrbimo, da so tudi ostali deli hrbtenice, medenica in drugi sklepi spodnje ekstremitete v pravilnem položaju in stanju. Včasih lahko težave hrbta izhajajo iz problemov sklepov spodnjih ekstremitet (gleženj…). Zato je smiselno vključiti tudi proprioceptivne vaje. Krepilne vaje pa morajo biti izbrane tako, da okrepijo tudi stabilizatorje hrbtenice (m. transversus abdominis, mišičje medeničnega dna, paravertebralne mišice), ki so največkrat glavni vzrok mišične bolečine v hrbtenici in so ključnega pomena tudi pri lajšanju problemov diskov in vretenc.

Torej kinezioterapija je nepogrešljivi del preventive pred težavami hrbtenice, prav tako pa nujno potrebna v konzervativnem zdravljenju reševanja mišičnih problemov in lajšanju težav degenerativnih sprememb vretenc in diskov. Je tudi nujni segment rehabilitacije po operativnih posegih. Vse kar potrebujete je le volja do vadbe in ustrezen strokovnjak, ki izbere primerne vaje in vas nauči izvajanja le-teh!

Preberete lahko še sledeče sorodne teme:
Mišične bolečine in poškodbe 2
Težave in bolečine hrbtenice
Terapevtska masaža