Kateri osebni trener je primeren za vas in zakaj se zanj odločiti


Obljubljeno nadaljevanje prejšnjega članka… Marsikdo se sprašuje kako izbrati pravega osebnega trenerja in zakaj se sploh odločiti zanj? Pridobitev in uporabo nazivov v osebnem trenerstvu smo razjasnili že v enem izmed prejšnjih člankov. Pri tem smo lahko videli, da obstaja cela vrsta ponudnikov na področju športne vadbe in osebnega trenerstva, ki tudi sami sebe različno poimenujejo (fitnes trener, kondicijski trener…). Za katerega osebnega trenerja se boste vi odločili je povsem vaša odločitev. Vendar če se gleda zgolj dejstva, bi bil najprimernejši tisti, ki ima največ znanja in največjo širino znanja s področja telesne aktivnosti in športa. Zakaj?
Naj začnemo tako; telesna aktivnost in šport poteka lahko v naravi, doma v sobi, na igrišču in seveda tudi v fitnesu… Pogoji za trening se v teh okoljih med seboj razlikujejo (uporaba različnih rekvizitov, naprav, terenov, vaj, upoštevanje klimatskih pogojev…). Tako je temu podvržen tudi trening (razvoj želenih sposobnosti, motivacija, ciklizacija treninga, delo trenerja, organizacija treninga…). Na primer: če nekdo želi razvijati moč, je najbolje, da glavnino treninga naredi v fitnesu ali utežarni, kjer ima pogoje za takšen trening najboljše. Oseba, ki pa želi razvijati vzdržljivost in se pripravlja na tekaški maraton, pa bo glavnino treninga opravila zunaj na prostem. Glede na različne pogoje treninga in razvoj sposobnosti mora imeti športni delavec primerna znanja, če želi uspešno izpeljati trening. Tako ima največjo širino znanja in največji obseg predavanj s tega področja vsekakor kondicijski trener, sledi mu trener, nato inštruktor in vaditelj. Logično je, da tisti, ki zna oblikovati trening v vseh pogojih, ga bo znal izpeljati tudi na fitnesu, obratno pa je to težje. Tako osebno trenerstvo ni pravilno povezovati zgolj s fitnes vadbo in fitnes trenerstvom, ampak če ima osebni trener potrebne kompetence je potrebno termin razumeti v najširšem pomenu besede! To pomeni, da bi moral biti pravi osebni trener nadpomenka vsega naštetega! Vsekakor pa je potrebno pri izbiri osebnega trenerja upoštevati poleg njegovega znanja tudi trenerjeve osebnostne lastnosti, izkušnje in pa vaše počutje ob izbranem trenerju. Ni pravilo, da bo bolj izobražen trener bolj primeren za vas, vsekakor pa je večja možnost da bo temu tako. V prejšnjem članku smo že opredelili kaj je osebno trenerstvo, sedaj smo razjasnili še katerega trenerja izbrati. Za konec pa še nekaj besed o tem zakaj ga pravzaprav izbrati in zakaj se odločiti za osebno trenerstvo kot rekreativec, poškodovanec, športnik…!

Kaj so prednosti, če z vami dela za vas primeren osebni trener:

  • Večja varnost pri vadbi (pravilna izvedba treninga in vaj)
  • Hitrejše in bolj učinkovito doseganje cilja (uporaba najblažjih sredstev za dosego cilja, primerne metode treninga, količine in intenzivnost)
  • Individualna in celostna obravnava posameznika pri vadbi (obremenitve, vaje, prehrana, sanacija poškodb…)
  • Rednost, sistematičnost in progresivnost vadbe
  • Nenehno strokovno voden trening, analiza treninga in spremljanje treninga (meritve)
  • Večja koncentracija pri vadbi
  • Večja motivacija za vadbo (doseganje ciljev in pozitivna energija trenerja)
  • Raznolikost in pestrost vadbe

Preberete lahko še sorodne članke
Pomen izraza osebno trenerstvo in razlaga nekaterih nazivov v športu