Celulit in odpravljanje


Celulit! Katera ženska se še ni ukvarjala s to estetsko težavo. Vidimo ga lahko pri mladih puncah kot pri starejših ženskah, pri rekreativkah, športnicah kot tudi pri ženskah, ki niso telesno aktivne. Opazimo ga tako na ženskah z vitko postavo kot pri ženskah s prekomerno težo. Pri tem se ženske pogosto vprašajo ali se ga je sploh mogoče znebiti ali pa vsaj omiliti… Ali ga imajo vse ženske, tudi zvezdnice ali samo jaz! Na ta vprašanja bom poskušal čim bolj enostavno odgovoriti v spodnjem kratkem članku o celulitu in odpravljanju le-tega.

Pri Bodyteam-u smo pripravili različne pakete oblikovanja telesa, ki vam bodo pomagali doseči vaš cilj! Za več informacij kliknite na povezavo: oblikovanje telesa.

Celulit in njegov nastanek
Za lažje razumevanje je najprej potrebno vedeti kaj celulit sploh je… Celulit ni nič drugega kot naravni pojav maščobnega in vezivnega tkiva v podkožju, ki se na površju kože kaže kot luknjičasta, pomarančna koža. Ne celulit ni nobeno posebno tkivo ali posebna vrsta maščobe. Torej maščoba, ki tvori celulitno kožo po svoji strukturi ni povsem nič drugačna od maščobe na drugih delih telesa. Razlog, da se maščoba na površini kože pojavi kot pomarančna koža, je v zgradbi podkožja ter nalaganju maščobe v tem delu. Na sliki lahko vidite, da je podkožje razdeljeno na več prostorov (chambers) ločenih s tako imenovanimi septami (septae). Septe so kolagenska vlakna, ki povezujejo mišico in usnjico (dermis) kože (vmes je podkožje). V prostorih med septami pa so predeli napolnjeni z maščobnimi celicami.

Do pojava celulita lahko pride zaradi dveh razlogov: prvi je v popuščanju kolagenskih vlaken (septae). Zaradi tega se nivo kože, kjer so septe nekoliko spusti, na predelih kjer jih ni in se nahajajo maščobne celice, pa nivo ostaja enak. Takrat na površju nastane luknjica, saj maščobne celice pritisnejo na usnjico kože. Drugi razlog za nastanek celulita pa je pridobivanje na telesni masi zaradi kopičenja maščobe v podkožju. Takrat se lahko maščobni predeli med septami zapolnijo do te mere, da segajo nad nivo sept. To se ponovno na koži kaže kot celulit. Kakor lahko razberemo gre v bistvu za dva precej enostavna mehanizma pojavljanja celulita.
Zakaj pa je celulit potem tako težko odpraviti? Prav zaradi popuščanja kolagenski vlaken v podkožju. Kljub zmanjšanju maščobe v telesu se lahko še vedno dogaja popuščanje sept in pomarančna koža kar ne izgine. Tudi zato ga lahko vidimo na suhih ženskah in telesno aktivnih.

Razlog za propadanje kolagenskih vlaken žal še ni popolnoma jasen in trenutno sta zanimivi dve teoriji: prva razlaga, da je razlog v visokih vrednostih hormona estrogena v ženskem telesu, ki povzroča popuščanje kolagenskih vlaken v podkožju. Druga teorija pa pravi, da je ključni problem celulita v slabi cirkulaciji limfnega sistema (limfa prenaša strupe v telesu proti jetrom in ledvicam). Kadar je delovanje limfnega sistema upočasnjeno, prihaja do kopičenja strupov v maščobnem tkivu, to pa poslabša absorbcijo maščob in povečuje pritisk na septe ter jih oslabi. Verjetno pa gre pri popuščanju kolagenskih vlaken za kombinacije delovanja estrogena in slabe cirkulacije limfnega sistema.

Celulit ženske ja, moški ne!
80-90% žensk ima celulit. Ostalih 10-20%, ki niamjo celulita, pa ponavadi niso ravno srečnice, saj je navadno razlog v slabem delovanju endokrinega sistema. Celulit se torej pojavlja pri večini žensk in je povsem naraven pojav. Drži pa, da so stopnje celulita različne in s pravilnim življenjskim stilom je lahko celulit zelo blag, v nasprotnem primeru pa izrazit. Zakaj pa ga redko vidimo tudi pri moških? Razlog se skriva v drugačni zgradbi podkožja. Septe v podkožju ženske so postavljene pokončno in vzporedno, pri moških pa pod kotom 45° in mrežasto. To maščobnim celicam preprečuje enostaven prehod proti površju kože in tako težji pojav celulita. Seveda imajo moški tudi bistveni nižjo raven estrogena in tako ne prihaja do propadanja sept. Povrhu vsega pa imajo moški tudi manjši delež telesne maščobe kot ženske, saj imajo ženske telo prilagojeno oskrbi zarodka in otroka.

Celulit in kaj ga povzroča
Na pojavljanje in slabšanje stanja celulita lahko vplivajo:

  • slabe življenjske razvade: tobak, kofein, alkohol in gazirane pijače,
  • neustrezna prehrana (količinsko in kakovostno),
  • pomanjkanje telesne aktivnosti,
  • nosečnost (kar pa ni razlog da bi se nosečnosti izogibali),
  • jemanje kontracepcijskih tablet ter hormonskih terapij,
  • genetika posameznika, saj določa količino proizvajanja estrogena in njegovo raven v telesu.

Odstranjevanje celulita
Odpravljanje celulita mora potekati celostno. To pomeni, da mora program zajemati sledeče vsebine:

  • redukcija in korekcija v prehrani
  • redna in sistematična telesna aktivnost
  • anticelulitni tretma

Najprej je potrebno urediti področje prehrane, ki mora biti po eni strani količinsko prilagojena (ustvarimo negativni energetski balans: manj vnosa od porabe energije), po drugi strani pa kakovostna (ustrezno razmerje med OH, beljakovinami in maščobami, poudarek na kompleksnih OH in večkrat nenasičenih maščobnih kislinah, odprava škodljivih razvad kot je kofein, tobak in gazirane pijače). Poleg tega je potrebno uvesti redno, sistematično in progresivno stopnjevano telesno aktivnost, ki vsebuje primerne vaje glede na vašo trenutno telesno pripravo in zdravstveno stanje. Trening se sicer ne razlikuje od treninga za povečano izgorevanje maščob, kar si lahko preberete na linku: Hujšanje ali izguba odvečne maščobe. Morda pa je smiselno dodatno vključevati tudi vaje s trampolinom, saj dokazano trampolin pozitivno vpliva na cirkulacijo limfe in s tem na kolagenska vlakna v podkožju. Ravno zato, ker je celulit tudi problem cirkulacijske narave (limfa) pa je potrebno vključevati tudi anticelulitne tretmaje kot je vakuumska anticelulitna masaža in uporaba anticelulitnih krem. Z anticelulitno masažo izboljšamo prekrvavitev in cirkulacijo limfe v podkožju (regeneracija kolagenskih vlaken in boljša absorbcija maščobe), s kremami pa poskrbimo za večjo prožnost in vlažnost kože tako, da izgleda na površini bolj zdrava. S telesno aktivnostjo in redukcijo v prehrani pa se zmanjša količina maščobe v podkožju in s tem nižji nivo maščobnih celic v primerjavi s septami (manjše in manj luknjic na koži). Za pomoč pri lokalnem izgorevanju maščob pa se zagotovo dobro kombinira tudi uporaba kavitacije, ki mora biti ustrezno izvedena (ne prepogosto in ne predolga terapija). Namreč brez pomoči kavitacije maščoba v telesu izgoreva le generalno in po principu kjer se je prvo nabralo bo zadnje izginilo. Največkrat pa je področje cellulita ravno del, kjer se je maščoba prva začela nabirati… Pri celotnem anticelulitnem programu pa je nujno postaviti realne cilje, da se izognemo morebitnemu razočaranju in seveda dolgoročnost programa (1 mesec vsaj, idelano 3 mesece in več). Potrebno je tudi zavedanje, da v tem trenutku ne obstaja metoda za popolno odstranitev celulita, zagotovo pa opisan program lahko močno izboljša stanje celulita in popravi estetski videz kože. Na tem mestu vam seveda svetujem, da se obrnete na strokovno pomoč, saj bo rezultat tako lažje dosegljiv…